“Saya dah hampir m4ut!” – Azizan Osman dan 31 ahli keluarganya dijangk1ti C0vld-l9, ibu mentua meningg4l dunia

“SAYA dan keluarga diuji dengan vi1rus C0vld-l9… 31 ahli keluarga saya dijangk1iti C0vld dan ibu mentua saya telah kembali ke rahmatullah.”

Demikian kata pakar motivasi dan penceramah, Datuk Dr Azizan Osman, ketika berkongsi cerita mengenai detik hitam yang dilalui keluarganya, baru-baru ini.

Menerusi satu posting di Facebook, Azizan yang juga Pengasas RichWorks International mengesahkan dirinya dijangk1iti C0vld-l9 selepas menjadi kontak rapat dengan seorang pesaki1t pada 7 Januari lalu.

Menurut Azizan, selain dirinya, 31 ahli keluarganya turut dijangk1ti wab4k m4ut tersebut.

Namun apa yang paling menyedihkan, ibu mentuanya turut menjadi k0rb4n selepas disahkan positif C0vld-l9.

Menurut Azizan, kejadian yang menimpa keluarganya merupakan ujian yang sangat berat dan memeritkan untuk ditanggung.

Malah dia sendiri hampir tewas apabila mengalami sesak nafas sehingga terpaksa menggunakan mesin bantuan pernafasan untuk bertahan.

Dr Azizan berkongsi gambar ketika dia sedang menerima raw4tan selepas dijangk1ti C0vld-l9.

“C0vid-l9 hampir meragut ny4wa saya! Pukul 1.44 petang, Jumaat 15 Januari, saya dah hampir m4ut! Nafas saya sesak! Doktor kata peluang saya amat tipis! Tetapi sesuatu berlaku yang membuktikan kekuasaan Allah SWT.

“Masa itulah saat penentu untuk pergi atau kekal… you tak boleh bernafas, you tak boleh tarik, you tak boleh hembus hanya gunakan mesin untuk terus bertahan dan melawan dengan ot4k, emosi dan diri,” kongsinya.

Mengakui hampir menitiskan air mata ketika berkongsi perkara tersebut secara umum, bagaimanapun ujarnya sokongan ahli keluarga dan rakan-rakan membuatkannya lebih tabah.

“Tak mudah untuk saya kongsikan betapa sedih, perit dan ngeri pada waktu itu. Tetapi sangat penting untuk saya kongsikan sebagai seorang mentor, saya nak anda tahu proses ini.

“Kamu mahu hidup? Kamu mahu lawan? Itu la saatnya… Dan InsyaAllah, ini masanya untuk saya betulkan segalanya. Peluang kedua ini bukan sekadar suka-suka.

Pukul 1.44 petang, Jumaat 15 Januari, saya dah hampir m4ut! Nafas saya sesak! Doktor kata peluang saya amat tipis! Tetapi sesuatu berlaku yang membuktikan kekuasaan Allah SWT.

DATUK DR AZIZAN OSMAN

PENGASAS RICHWORKS INTERNATIONAL

“Saya percaya ada sebab Allah bagi peluang ini untuk saya buat segalanya dengan lebih baik, dan menjadi mentor yang lebih baik,” ujarnya lagi.

Dalam masa sama, Azizan menyifatkan pandemik C0vld-l9, bukan hanya telah menjejaskan kehidupan ramai orang dalam meneruskan kelangsungan hidup, bahkan turut memberi kesan kepadanya.

“Seorang ibu yang mencuri ubat untuk anak-anak, ada yang mencari rezeki di tempat sampah.

“Kerajaan yang sedang berkira-kira untuk total lockd0wn yang akan beri impak pada pekerjaan ramai orang dan perniagaan. Tekanan perasaan dan banyak lagi dalam berita semasa.

“Ini semua cukup memberi kesan pada saya betapa saya belum berjaya bantu bangsa saya untuk berjaya,” katanya.

Dr Azizan ketika memberikan ceramah pada Program NUH 2020, tahun lalu.

Azizan yang kini telah sembuh daripada wabak tersebut bakal menganjurkan seminar secara maya pada hujung bulan ini untuk berkongsi pengalaman tersebut bersama orang ramai.

“Sesi ni saya berikan 100 peratus percuma untuk support, untuk bantu rakyat Malaysia sama-sama bangkit untuk lawan pandemik ini dan terus survive dengan berniaga.

“Saya nak kongsikan pengalaman dan apa yang saya belajar dari saat hampir mati saya. 100 peratus percuma tajaan RichWorks,” katanya lagi.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Diari Dunia

Sumber : mStar

Be the first to comment on "“Saya dah hampir m4ut!” – Azizan Osman dan 31 ahli keluarganya dijangk1ti C0vld-l9, ibu mentua meningg4l dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*